A kullancsszezonnak soha nincs vége

Ma már a legtöbb tudatos gazdi tisztában van vele, hogy a kullancsszezon nem csak tavasztól őszig tart. Fontos azonban ezt újra és újra hangsúlyozni, hiszen hajlamosak vagyunk a hideg beálltával megfeledkezni a védekezésről. Az enyhébb teleknek köszönhetően a kullancsok bizony télen is támadásba lendülhetnek, és ugyanolyan veszélyt jelentenek kutyáinkra, mint nyáron, vagy tavasszal.

Akár a -20 fokot is képesek túlélni

A kullancsok már 3-5 fok felett megkezdik a vérszívást, a számukra legideálisabb környezet pedig a 18-25 fok. Ez azonban koránt sem jelenti azt, hogy télen eltűnnek az erdőkből, bokrokból, vagy a városi környezetből. Ezek az élősködők -10 fokban képesek akár 1 hónapot is túlélni, -20 fokban pedig nagyjából egy napot. Tehát a mostani, késő őszi időjárás még tökéletes számukra ahhoz, hogy aktívak legyenek és fertőzzenek. Télen pedig csak a tartós, több héten át tartó kemény fagy pusztítja el őket. Nem szabad tehát abbahagyni a védekezést ősszel vagy télen, ugyanolyan módon kell folytatni minden évszakban.

Az egyedüli biztos védekezést a kullancsriasztó készítmények jelentik

A kullancsok ellen nincs 100% százalékos védelem. Azonban a gyógyszeres kullancsriasztó készítmények nagyon nagymértékben képesek csökkenteni a kockázatot. Fontos, hogy minden esetben pontosan tájékozódjunk arról, mennyi ideig hatékony egy spot-on vagy egy nyakörv. Emellett azonban nem szabad megfeledkezni a kutya folyamatos átvizsgálásáról sem, hiszen ha időben észrevesszük a kullancsot, megelőzhetjük a bajt. Nem mindegyik kullancs fertőz, de ha a kutyánkat egy fertőző kullancs csípi meg, akkor az általa terjesztett betegségek átviteléhez 20-48 óra vérszívás szükséges. Tehát ha ez előtt vesszük észre az élsködőt és távolítjuk el, jó eséllyel elkerülhetjük a bajt.

Védekezz hosszú távon a kullancsok ellen Foresto nyakörvvel, most kedvezményes áron!