A kutyák fogát akár minden nap érdemes megmosni

A kutyák fogának ápolása sajnos nagyon sok gazdi esetében abban merül ki, hogy pár évente egyszer elviszik a kutyát fogkőleszedésre. Ez persze egy nagyon hasznos és jó dolog, de a kutyák szájápolása és fogainak tisztán tartása ennél sokkal rendszeresebb törődést és gondozást igényel. Nem kell azonban megijedni, mindössze egy pár perces napi rutinról van szó. De kezdjük az elején.

Miért nagyon fontos a kutyák fogainak tisztán tartása?

A kutyák fogai nem szuvasodnak, mint az embereknek. Ennél fogva nem is lyukadnak ki. Az ő számukra a fogkő kialakulása jelenti az igazi veszélyt, melynek megelőzése sokkal egyszerűbb, mint a kezelése. A masszív fogkő lerakódás sajnos súlyos betegségekhez vezethet. A leggyakoribban kialakuló probléma az íngyulladás és súlyosabb esetben a foghullás. Ez a folyamat azonban igen kellemetlen és fájdalmas a kutyának, a fogak elvesztése pedig az egész táplálkozási, emésztési folyamatra hatással lehet.

Nem igaz, hogy normális a büdös száj

Gyakori tévhit, hogy a kutyának azért rossz a lehelete, mert éppen felevett valamit, vagy mert ilyen fajta és mindig is az volt. A rossz lehelet általában valamilyen fogászati problémára utal, amit időben észre kell venni. Ellenőrizd folyamatosan kutyád száját és fogait, és ha piros, gyulladt ínyt, rossz leheletet, csúnyán elszíneződött fogakat észlelsz, érdemes elmenni egy fogászati kivizsgálásra. Az étel kiköpése, étvágytalanság és súlyvesztés szintén utalhat fogászati problémára.

Megelőzés, ápolás

A fogak ápolása a megfelelő eledel kiválasztásánál kezdődik. Olyan ételt kell adni a kutyának, mely rágásra ösztönzi. A jó minőségű tápok szemcséi általában már úgy vannak kifejlesztve, hogy rágás közben dörzsölik, tisztítják a fogakat. Ezen kívül érdemes szárított rágcsákat és speciális fogtisztító stickeket is adni a kutyusnak hetente egy-két alkalommal. Számos fogkő lerakódást megelőző készítmény található már a piacon, legtöbbjük természetes barna alga kivonatot tartalmaz és valóban hatékonyan előzik meg a lerakódást. Ezek a készítmények azonban általában a kialakult fogkövet már nem képesek eltávolítani, megelőzésre azonban kiválóak.

Mossatok fogat!

Igen, pár éve még túlzásnak tűnt a kutyafogkefe és a kutyafogkrém, de ma már a legtöbb állatorvos javasolja és ajánlja a használatát. A kutyák fogmosását nem úgy kell elképzelni, mint az emberekét. Nem kell habzó fogkrémmel és öblítéssel számolni, az ő esetükben sokkal egyszerűbb és gyorsabb a dolog. Nagyon fontos, hogy soha ne használj emberi fogkrémet a kutyád fogának tisztításához, mert az káros lehet az egészségére. Na meg valószínűleg az ízével sem fogod elnyerni a bizalmát. Szerencsére a kutyafogkrémek úgy vannak kifejlesztve, hogy a kutya szeresse az ízét és a szagát.

Hozzászoktatás, a fogmosás folyamata

Először is tehát be kell szerezned egy kutyafogkrémet és egy kutyafogkefét. Utóbbiból van ujjra húzható és nyeles. A klasszikus nyeles, kétfejű fogkefe talán azért hasznosabb, mert a hátsó fogakat jobban el tudod érni a kis fejjel, de van, aki az ujjra húzhatóval érzi biztonságosnak a fogmosást.

Első alkalommal csak a fogkrémmel kend be a kutyád fogait és hagyd, hogy lenyalogassa. Amíg nem szokta meg ezt az ízt, addig ne támadd meg a fogkefével. Fontos a fokozatos hozzászoktatás, hogy ez a napi pár perc teljesen megszokott legyen a kutyának.

A fogkefés fogmosáshoz a fogkrémet kend rá a fogkefére és nyomkodd bele a sörtékbe. Kezd el lágyan és finoman dörzsölni vele a fogakat, kezd az elülső fogaknál. Majd haladj hátrafelé és ha szükséges, válts kisebb fejre. A belső oldalak mosását nem kell erőltetni, a fogkrém hatóanyaga oda is eljut. Az egész ne tartson sokáig, pár perc elég hogy végigdörzsöljük a fogakat. A fogmosást úgy időzítsd, hogy utána egy óráig legalább ne egyen és ne igyon semmit a kutya.