A kutyák téli etetése

Ezekre figyelj kutyád etetésénél a téli hónapok alatt

A tudatos gazdik már elkezdték a felkészülést a téli hónapokra. Korábbi bejegyzéseinkben mi is segítségetekre voltunk ebben.  Írtunk a téli ápolásról és az ízületek védelmének kiemelt fontosságáról. Következzen most még egy nagyon fontos téma: a kutyák téli táplálása. Legyen szó kinti vagy benti kutyáról, a hideg hónapokban szükséges lehet a táplálási rutin átgondolása és változtatása.

A kutya etetése télen – a benti kutyákat is érinti

Ha kutyánk bent él velünk a lakásban, hozzánk hasonlóan valószínűleg ő is kevésbé lesz aktív a hideg téli hónapokban. A nappalok rövidülésével és a hideg beköszöntével kevesebb időt töltünk sétával, kinti játékkal és kirándulásokkal. Így kutyáink is kevesebb kalóriát égetnek el. Ugyanannyi táplálék és kalória bevitele mellett nem nehéz megjósolni, hogy mi fog történni. Kedvencünk tél végére nagy valószínűség szerint plusz kilókkal fog gyarapodni. Egy kutya egészégére nézve már egy kis túlsúly is veszélyes lehet. Különösen az ízületeknek jelent óriási terhelést már 1-2 kg túlsúly is. Érdemes tehát átgondolni, hogy télen, a „lustább” hónapokban egy kevésbé kalóriadús étrendre váltunk kedvencünkkel.

A rövidebb nappalok is befolyásolják az anyagcserét

A rövidebb nappalok nemcsak a kevesebb sétán keresztül vannak hatással kutyáinkra, hanem az anyagcseréjüket is befolyásolják.  A tél beköszöntével ugyanis a kutyák agyában is történnek hormonális változások (akárcsak az emberében). Ez pedig lelassítja az anyagcserét. Az úgynevezett „takarékos gén” elmélet szerint az evolúció során az emlősök többek között úgy alkalmazkodtak a téli, hideg hónapokhoz és a ritkább élelemhez, hogy fokozottan kezdték raktározni a zsírt. Tehát amint volt mit enni, azt azonnal befalták és zsírraktárt képeztek a táplálék nagyobb részéből.

A kinti kutyáknál kicsit más a helyzet

A kint tartott kutyák számára a téli hónapok egészen más kihívást rejtenek, mint lakásban élő fajtársaiknak. Fontos leszögezni, hogy még egy kiváló téli bunda sem képes a kemény hidegben megvédeni a kutyát a megfagyástól.

Honnan tudom, hogy fázik a kutya?

A kutyák hidegtűrő képessége fajtánként, koronként, de még egyedenként is változhat. Nincs általános szabály arra, hogy hány foknál kezdhet el fázni egy kutya. Vannak azonban tipikus fizikai jelek, melyekre figyelni kell. A leggyakoribb és legegyszerűbben észrevehető jelek a remegés, indokolatlan nyüszítés vagy ugatás, görnyedt testtartás és behúzott farok. Ha a kutya emelgeti a mancsát a hidegben, vagy bekucorodik egy védett sarokba, szinte biztos, hogy fázik.

Mit tegyünk, ha fázik a kutya?

A kinti kutyák számára fontos a hőszigetelt és bélelt kutyaház, valamint fagypont alatt a védett, fűtött hely biztosítása. A kinti kutyák szervezete folyamatosan arra törekszik, hogy megtartsa teste megfelelő hőmérsékletét. Ez bőr alatti izommunkával jár, amihez pedig sok kalóriára van szükség. A zsírraktárak viszonylag hamar kiürülnek, ezért nagyon fontos, hogy a táplálék kalóriában és zsírban gazdagabb legyen, mint a nyári időszakban.  Sőt a táplálék mennyiségét is meg kell növelni.

Érdemes ilyenkor tehát nagy kiszerelésű, energiadúsabb tápra váltani.  Kutyánk így felkészítheti szervezetét a télre, és képes lesz fenntartani testsúlyát valamint zsírraktárait egészen tavaszig.

Mit csináljak, hogy ne fagyjon be a kutya vize?

Kinti kutyák esetében a több táp etetése mellett fokozottan kell figyelnünk a megfelelő vízmennyiségre is. Naponta többször is ellenőrizzük a víz állapotát, a befagyás veszélye miatt gyakran cseréljük.  Próbáljuk meg fedett, védett helyen tartani úgy, hogy mindig elérhető legyen a kutya számára.  A megfelelő hidratálás a hidegben is elengedhetetlen feladat!