A kutyastrandokon az egymásra figyelés hiánya okozza a legtöbb problémát

Pár évvel ezelőtt még el sem tudtuk képzelni, hogy kutyáinkkal közösen strandolhassunk vagy nyaralhassunk a Balaton partján. Aztán elkezdtek nyílni a kutyás strandok, egyre több a kutyabarát szálláshely és vendéglátóhely.

Tilos

Korábban kutyáinkkal szinte mindig tilosban jártunk, ha nyaralásról volt szó. Tilos bevinni a Balatonba, tilos bevinni a strandra, tilos bevinni a szállodába, az étterembe és nagyjából mindenhová. Nagyot fordult a világ pár év alatt. Ma már szinte minden fontos nyaralóhelyen találsz kutyabarát szálláshelyet, strandot, vendéglátó helyeket. Azonban ez a folyamat sajnos olyan új helyzeteket, szituációkat eredményezett, melyekre sok gazdi nincs felkészülve.

A szabadság szabályai

A viselkedés szabályai ezeken a helyeken nincsenek alapvetően lefektetve, vagy ha le is vannak, sokan nem veszik a fáradságot, hogy elolvassák és legfőképp, hogy betartsák. Pedig ahhoz, hogy még több kutyás strand, étterem és hely nyíljon, hogy egyre több helyre beengedjék a kutyáinkat, nekünk, gazdiknak kell felelősen és megfelelően viselkednünk. A kutyás korlátok enyhülése, az egyre nagyobb szabadság nem azt jelenti, hogy nincsenek szabályok. Az együttélés szabályai ezekre a helyzetekre még fokozottabban érvényesek! Fontos lenne, hogy a gazdik érezzék: felelősséggel tartoznak a kutyabarát helyek megítéléséért. Nekünk kell megmutatnunk, hogy a kutyabarát helyekre is kulturált, odafigyelő és felelős gazdik járnak.

Alapvető etikett a kutyastrandokon

A Keszthelyi Kutyás Park és Piknikkert segítségével összeszedtük azokat az alapvető tudnivalókat és a leggyakrabban visszatérő problémákat, melyek a kutyás strandok látogatására vonatkoznak. Érdemes elolvasni, mielőtt bármilyen kutyás strandra mentek, hogy kellemes és vidám percekben legyen része mindenkinek, aki a strandra látogat.

 1. Soha ne veszítsd szem elől a kutyádat! Ne hagyd felügyelet nélkül csatangolni, akkor sem, ha ő jófej, jól szocializált, és „nem bánt senkit”.
 2. A strand vendéglátóhelyein használjatok pórázt.
 3. Büfében, étterembe ne engedd fel a kutyát az asztalra. Akkor sem, ha cuki és csak 1,5 kg.
 4. Ha kisgyereket viszel a strandra, tudomásul kell venned, hogy nem minden kutya viseli szívesen a felé rohanó, kiabáló, hadonászó gyerekeket. Fokozottan figyelj ilyen helyzetben!
 5. A Keszthelyi Kutyás Strandon kialakításra került egy játszótér kutyáknak. Ez pedig azt jelenti, hogy ez nem gyermekjátszótér! A játékok tönkremehetnek és balesetveszélyesek lehetnek nem rendeltetésszerű használat esetén, ha például az agility eszközöket hintának használják.
 6. A kutyádat soha ne bízd a gyermekedre! Mindkettőjükért te vagy a felelős! Nem szabad egy kisgyerekkel elengedni sétálni a kutyát, egy kutyákkal tömött strandon.
 7. Tartsd be a strand nyitvatartási idejét. Ne úgy kelljen kidobni a területről, sokadik felszólításra. Gondolj bele, mennyi teendő van egy kutyás strandon még a zárás után.
 8. Mielőtt kenut, sup-ot és 16 személyes gumicsónakot viszel a kutyastrand partszakaszára, nézz utána, hogy ez megengedett-e. Ha a strandnak kicsi a partszakasza, nem túl jó ötlet ilyen eszközök használata.
 9. Ne engedd ásni a kutyádat. Ha pedig megtörtént a baj és gödröt ásott, akkor szólj a személyzetnek és segítsd eltüntetni a balesetveszélyes lyukat.
 10. Tüzelő, beteg, agresszív, nem behívható, konfliktusból nem kizökkenthető kutyát ne vigyél kutyastrandra. Természetesen csak oltva és féregtelenítve látogass kutyás közösségi helyeket.
 11. Az ugye nem kérdés, hogy a kutyakakit fel kell szedni és zacsiról neked kell gondoskodnod.
 12. Figyelj arra, hogy a kutyád ne zavarjon másokat. Hiába tűnik viccesnek, hogy a kutya nyálát csorgatva kunyerál a szomszéd plédjén, vagy oldalba pisili a hűtőtáskát. Ne engedd, ez zavarhat másokat, akiknek ugyanolyan joguk van a nyugodt pihenéshez kutyájukkal, mint neked.
Alapvető probléma az egymásra figyelés hiánya

Megkérdeztük a kutyastrandosokat arról is, mi a leggyakoribb, visszatérő probléma a strandon. Sajnos a tapasztalatok szerint az alapvető probléma az egymásra és kutyánkra figyelés hiánya. Minden más gond ebből adódik. Ha nem figyel a gazdi a kutyájára, mert telefonozik, beszélget, akkor nem fogja látni, hogy mikor és hova kakil például. Máris ott a fel nem szedett kutyakaki. Figyelni kell arra, hogy ha valakinek félénkebb a kutyája és nem akar játszani például a miénkkel. Az odafigyelés hiányának eredménye az is, hogy valamelyik kutya táskákat, törülközőket jelölget.
Vigyázzunk a kutyastrandokra, vigyázzunk a kutyabarát helyekre és legyünk figyelemmel egymásra. Így mindenkinek sokkal jobb lesz a kikapcsolódása.

Cover: pexels