Egy gazdi kötelezettségei és jogai 2. rész

A városi kutyatartás elterjedésének egyik velejárója, hogy egyre több társasházban egyre több kutya jelenik meg. Sajnos az együttélés nem mindig zökkenőmentes kutyások és nem kutyások között egy lakóközösségben. Sok múlik a gazdin, hiszen egy jól nevelt, szófogadó kutya sokkal kevésbé tud zavaró lenni, mint egy állandóan ugató eb.

A kommunikáció is meghatározza ilyen esetekben a hangulatot, ha a ház lakói alapvetően nyitottak egy adott probléma megvitatására, megoldására, a gazdinak is egyszerűbb a dolga. De mi van akkor, ha már be sem engedik a kutyát egy társasházba vagy egy közös képviselő azt állítja, ebbe a házba bizony nem hozható kutya. Ilyen esetben érdemes tisztába lenni az erre vonatkozó szabályzássál.

Hány kutyát tarthatunk a lakásunkban?

Az első fontos tény, hogy ezt a kérdést az ide vonatkozó kormányrendelet szabályozza és nem az önkormányzati rendeletek.  A jogszabály nem a darabszámot limitálja, hanem testmérettől függő tartási helyet ír elő az alábbiak szerint:

  • Kistestű kutya (20 kg alatt): min.10 nm
  • Közepes testű kutya (20-40 kg): min. 15 nm
  • Nagytestű kutya (40 kg felett) : min. 20 nm

Csoportosan tartott kutyákra minimum 6 nm tartási hely vonatkozik, tehát egy 60 nm-es lakásban maximum 10 kutya is tartható.

Az önkormányzati rendeletek azonban darabszámban limitálják a tartható kutyák számát. Érdemes tudni azonban, hogy az ilyen önkormányzati rendeletek ütköznek a magasabb rendű jogszabállyal, tehát nem írhatják felül a kormányrendelet által előírt testmérettől függő tartási hely előírását!

Saját magát sétáltató kutya

Még egy fontos, de szerencsére ma már egyre ritkábban előforduló jelenség: a saját magát sétáltató kutya. Főleg kisebb településeken fordul elő, hogy a gazdi egyszerűen kiteszi az utcára a kutyáját, mert Buksi mindig egyedül sétál és pontosan tudja, merre akar menni. Sőt még haza is talál. Egyébként meg nem is bánt senkit. Nos, az ilyen kutya kóborló kutyának számít, akinek a gazdája jogszabályt sért azzal, hogy hagyja kóborolni. Az ilyen magatartás rendkívül felelőtlen. Veszélyezteti az állat testi épségét, más állatok és emberek testi épségét, valamint közlekedési balesetet is okozhat.

Szakértő: Dr Kajó Cecília.

A Bojtár Telefonos Állatvédelmi Jogsegély-szolgálat Egyesülethez bárki fordulhat jogi vagy nem jogi, álltartással kapcsolat problémával, kérdéssel.

Bojtár, telefonos állatvédelmi jogsegélyszolgálat egyesület | Facebook

Kezdőlap | Bojtár (bojtarallatvedelem.hu)

(Cover: unsplash)