Egy kutya sem élhetné le az életét láncon, de mit mond a törvény?

Az állatvédelmi törvény egyik ünnepelt módosítása volt 2022 januárjában, hogy kutyát többé nem lehet kikötve tartani. Korábban is sok vita volt a téma körül, lehet-e „láncon tartani”, illetve milyen hosszúságú lehet a lánc. Néhány évvel ezelőtt a lánchosszúság is kikerült a kormányrendeletből, ekkor is úgy értelmezték sokan, hogy nem élheti le végre egyetlen kutya sem az életét láncon. Ez azonban nem volt igaz. A méretre vonatkozó előírás nélkül ez a lehetőség továbbra is fennált.

A láncon tartás kérdéseit Dr. Kajó Cecília jogász szakértő segítségével vesézzük ki, aki a Bojtár Telefonos Állatvédelmi Jogsegély-szolgálat Egyesület egyik alapító tagja.

Az új állatvédelmi törvény szabályozása

2022 januárjától módosult tehát utoljára a „láncon tartás” szabálya.  Az új törvény meghatározza azokat az átmeneti indokokat, melyek alapján meg lehet kötni bizonyos átmeneti időtartamra a kutyát és újra visszakerültek a méterhosszúságok is. Fontos hangsúlyozni, hogy az állatvédelmi törvény a szankciók megnevezésével a fokozatosságra épít. Tehát kisebb jellegű vagy kijavítható hiányosság esetén nem lehet és nem kell rögtön elvenni senkitől sem az állatait.

Állandó láncon tartás

Az állandó láncon tartás tipikusan olyan állattartói hiba, amelyet határidőhöz kötött előírással és rendszeres ellenőrzéssel meg kell próbálni kijavítani. El kell érni a tulajdonosnál, hogy azt az okot amely miatt feltétlenül úgy érzi, hogy az állatot állandóan megkötve kell tartania, változtassa meg.  Ez az ok jellemzően leginkább a szökés. Nagyon sokszor rossz állapotú kerítésnél vagy bekerítetlen (pl. építési terület vagy valamilyen ipartelep) területeknél fordul elő. Természetesen ez  nem lehet indok arra, hogy egy állat az életét megkötve élje le, ilyen esetben meg kell erősíteni a kerítést vagy ha nincs, meg kell építeni.

Az átmeneti kikötés indokai

Nézzük, hogy a kutya nem tartós, átmeneti kikötésének mik lehetnek az indokai 2022 januárjától:

  • az állaton végzett ápolás, illetve gyógykezelés céljából, annak idejére,
  • az állat veszélyes viselkedése miatt, a veszélyeztetés idejére,
  • közlekedésbiztonsági, az állat testi épsége és a járműforgalom zavartalan működése érdekében, vagy
  • állatról emberre terjedő betegség megelőzése esetén, a betegség idejére.

Az átmeneti megkötésnél használt eszköz hossza

a) kistestű ebnél 5 méternél,

b) közepes testű ebnél 7 méternél,

c) nagytestű ebnél 9 méternél,

d) futólánc esetén a feszített és a futó részek hosszának összege 8 méternél, a futó rész hossza 3 méternél rövidebb nem lehet.

Veszélyes kutya

Bár az átmeneti kikötés indokai viszonylag jól be vannak határolva, a szakértő szerint a kutya kiszámíthatatlanságára, „veszélyességére” való hivatkozás egy esetleges hatósági ellenőrzés során fő kibúvó lehet a kutyatartó számára. Ilyen esetben az állattartó hivatkozhat arra, hogy mások vagy a saját személyét, családja biztonságát veszélyezteti a kutya, ezért inkább kikötve tartja. Mit javasol ilyenkor a szekértő?

“Ilyen esetben mindenképpen hasznosnak érzem, ha a hatóság hivatalból kezdeményez egy „veszélyessé nyilvánítási eljárást”. Ennek az a lényege, hogy megvizsgálják az állattartó és a kutya kapcsolatát, paradox módon inkább a gazdát vetik vizsgálat alá, mint az állatot, elsősorban abból a célból, hogy képes-e visszatartani, befolyásolni, megfelelő felügyelet alatt tartani az állatot. Ha nem, a kutya kap egy „veszélyes eb” besorolást, amelynek szigorúbb tartási feltételei vannak, mint egy nem minősített kutyának.”