Élhet egy kutya vegetáriánus étrenden?

A vegetáriánus étrend embereknél is megosztó véleményeket szül. Még a táplálkozási szakértők sem értenek egyet abban, hogy az állati fehérje megfelelően pótolható bármilyen növényi eredetű fehérjével. Számos nézet, kutatási eredmény és tapasztalat ütközik egymással, egyesek kimondottan egészségesnek tartják a hús nélküli étkezést, mások pedig hosszú távon veszélyesnek. Egyre többen választják etikai és környezetvédelmi meggyőződésből a húsmentességet.

Egy embernek joga van hozzá, hogy az ismereti birtokában eldöntse, milyen étrend számára a legmegfelelőbb. Kutyáink helyett azonban mi, gazdik döntünk többek között a táplálásról és annak módjáról is. Fontos tehát, hogy megfelelően tájékozódjunk kedvencünk biológiai és fizikai igényeiről, mielőtt étrendet váltunk, vagy kipróbálunk valami újat.

A kutya húsevő, ahogy az őse is húsevő volt

Sőt nemcsak hogy húsevő, hanem ragadozó! A farkas zsákmányállatokat vadászott le és azokkal táplálkozott. Ezek a zsákmányállatok rendszerint növényevők voltak. Így amikor a farkas sikeresen megszerezte a zsákmányát, elsősorban állati eredetű fehérjéhez és zsírhoz juttatta a szervezetét. Azonban a növényevő zsákmányállat gyomor és béltartalmát is elfogyasztották. Ebben pedig félig megemésztett gabona, szénhidrát, ásványi anyagok valamint különböző mikro-és makroelemek is megtalálhatóak. A farkas szervezete pedig ezeket a tápanyagokat ugyanúgy hasznosította, mint a húsból származókat. A mai kutyával nagyjából ugyanez a helyzet. A kiegyensúlyozott és helyes táplálást a megfelelő mennyiségű állati fehérje és zsír, valamint szénhidrátok biztosítják. Fogazatukon őrlő és tépő felületek is vannak, ami szintén azt támasztja alá, hogy a kutyák mindenevők.

A kutya alapvetően húsevő.

Családtag, de nem ember

A kutya családtagként kezelése nem egyelő azzal, hogy emberként kezeljük. Ez pedig a táplálására nézve kiemelten fontos! A kutya és az ember táplálási igénye nagyban különbözik egymástól. Nemcsak a tápanyag igény, de az emésztési rendszer is eltér egymástól. Ebből következik, hogy ami egy embernek jó és tápláló, az egy kutyának lehet, hogy egyáltalán nem az.  Számos olyan emberi étel létezik például, ami egy kutya számára kifejezetten veszélyes és akár halálos is lehet. Gondoljunk csak a csokoládéra vagy a fűszerekre, melyek hasmenést okoznak.

A kutya alapvetően nem ínyenc, nem az étel élvezetéért eszik, hanem létszükségletét elégíti ki. Az ember számára az étkezés a kultúra része, számos tradíció és szokás kötődik hozzá. Minden nemzetnek megvan a saját hagyományos étele, konyhaművészete és annak története. A kutyák azonban csak enni akarnak. Természetesen fontos, hogy az étel ízletes legyen számukra és szeressék. De nem kell például változatosságra és ínyenc falatokra törekedni.

Mi történik, ha egy kutya vegetáriánus ételt kap

A kutya szervezetének szüksége van az állati eredetű fehérjére, ezért egyáltalán nem javasolt ennek megvonása. Állati eredetű fehérje nélkül nem lesz kiegyensúlyozott és tápláló az étrendre. Ennek következménye pedig egy sor egészségügyi probléma lehet. Az optimális és megfelelő biológiai folyamatok egyik alapja a táplálás. Egy szervezetnek – legyen az emberi, vagy állati – meg kell kapnia a szükséges forrásokat a működéshez. A kutya szervezete nem tud hosszú távon egészségesen működni állati fehérje nélkül. Az ember számára megfelelő lehet egy állati fehére-mentes étrend, de a kutyák számára nem az.

A vegetáriánus kutya étrend

Nem csak az állati fehérje hiányzik, hanem az aminosavak is

A kutyák szervezetének működéséhez bizonyos aminosavak is szükségesek. A 22 esszenciális aminosavból mindössze 12-t képes előállítani a szervezetük, a többit pótolni kell. Ezek az aminosavak azonban nehezen pótolhatók vegetáriánus étrenddel. Összességében tehát a vegetáriánus étrend egyáltalán nem javasolt sem a kutyáknak, sem a cicáknak. Nem biztosít megfelelő mennyiségű állati fehérjét és aminosavat a szervezetük számára. Súlyos allergia vagy érzékenység esetén szóba jöhet a vegetáriánus táplálás, de ezt mindenképpen állatorvossal kell egyeztetni és átbeszélni. Minden esetben tartózkodjunk az otthoni diagnózis felállításától. Az allergiás tüneteket számtalan dolog okozhatja, melyet csak pontos és részletes orvosi kivizsgálás deríthet ki.