Ezek a legjobb kutyás kiránduló-és túracsoportok, útvonalak

Megérkezett az ősz, búcsút inthetünk a kánikulának és végre újra indulhatnak a kirándulások és túrák. Ma már számos olyan túrázó helyet és útvonalat találunk, melyeket kimondottan kutyás kirándulóknak ajánlanak. Mielőtt azonban felvesszük a túrabakancsot, érdemes átgondolni egyrészt hogy hova indulunk, másrészt, hogy mit viszünk magunkkal.

A kutyához tervezzük a távokat

Az első és legfontosabb dolog egy túra kiválasztásakor, hogy minden esetben kutyánk adottságaihoz alakítsuk a célt. Egy idős, vagy mozgásszervi betegségben szenvedő kutyával ne induljunk el hosszú távokra, és számoljunk több pihenőidővel. Ha a kutyánk fél a magasságtól vagy az egyenetlen talajtól, ne menjünk sziklás, függőhidakkal tarkított útvonalakra. Mielőtt pedig egy nagyobb kihagyás után újra útnak indultok, érdemes egy kicsit meghosszabbítani a napi sétákat, hogy kutyádat felkészítsd egy hosszabb távra. Többnapos kirándulást is érdemes tervezni, hiszen ma már számos kutyabarát szálláshely várja négylábú vendégeit az országban.

Kutyás körök

Kutyával Futunk oldalán egyszerre 15 olyan túraútvonalat is találsz, mely kimondottan kutyásoknak és kutyások által lett kipróbálva, letesztelve. Ne tévesszen meg az elnevezés, ezeket az útvonalakat túrázva, sétálva is meg lehet tenni, nem kell feltétlenül futni. A legrövidebb útvonal itt 7 km hosszú, a leghosszabb pedig 22 km. Az ország legszebb helyei közül válogathatsz, a Budai-hegységtől kezdve a Mátrán át a Börzsönybe és a Pilisbe is kirándulhatsz kutyáddal, kijelölt ösvényen. Mindegyik útvonalhoz részletes leírás és magyarázat tartozik. A fotókkal, térképrajzokkal és a túra jelével ellátott mindenre kiterjedő leírás mellett szinte képtelenség eltévedni. Sőt, ha érmeket is szeretnél gyűjteni, akkor az útvonalakat hivatalosan is teljesítheted, ehhez regisztrálnod kell és részvételi díjat is kell fizetned.

Dog Hájking – a hátárokon túl

Ha kijártátok Magyarországot és nagyobb kihívások elé szeretnétek nézni, látogassatok el a Dog Hájking oldalára, ahol  jobbnál jobb szlovákiai, szlovéniai és ausztriai kirándulásokat szerveznek. Egy ilyen szervezett túrán az utazás megoldott, hiszen kisbusszal viszik a jelentkezőket a helyszínre. A felszerelésre azonban a magashegyi környezet miatt sokkal jobban oda kell figyelni gazdinak és kutyának is. A szervezők azonban hasznos tanácsokkal látnak el mindenkit, mielőtt útra indulnátok. Az oldalon lélegzetállítót fotókat láthattok a túrákról, mely a vállalkozóbb szellemű gazdiknak biztosan meghozza a kedvét például a Magas-Tátrához.

Kutyabarát kirándulóhelyek

A Kutyabarat.hu kirándulóhelyek rovatában számos olyan kevésbé népszerű kirándulóhelyet is találsz, ahová érdemes kutyával menni. Például a Cuha-völgy, vagy a Gyadai tanösvény is kihagyhatatlan őszi kaland lehet, de a Pákozdi Ingókövekhez vagy az Apátkúti-völgyhöz is elkalauzol az oldal. Fotókkal illusztrált kutyás élménybeszámolókat is találsz itt, praktikus tanácsokkal és valós észrevételekkel. Kutyával kirándulni vagy túrázni egészen más, mintha csak magunkra vagy túratársainkra figyelnénk az úton. A közös élmény, teljesítmény és a közös büszkeség szorosabbá kovácsolja a kutya-gazdi kapcsolatot. Azonban kirándulás és túrázás alatt is legyünk felelősségteljes és gondos gazdik. Figyeljünk arra, hogy soha nem szabad szem elől téveszteni a kutyát és a kijelölt helyeken csak pórázon sétáljunk velük.

Fotók: unsplash