Ezért ne hagyd ki soha a mancsápolást kutyád rutinjából

A kutyák ápolásának fontosságában minden gazdi egyet ért, azonban az ápolási rutin, a gyakoriság és a használt szerek már sokkal megosztóbb kérdéskört vetnek fel. A mancsápolás szükségessége és létjogosultsága talán az egyik legmegosztóbb kérdés és rengeteg tévhit kering vele kapcsolatban.

Miért kell ápolni a mancsokat?

Először is szögezzük le, hogy a mancsokra figyelni kell. Elsősorban a városi kutyák érintkeznek olyan felülettel, mely számos veszélyt rejt magában. Sokkal több üvegszilánk, éles tárgy kerül a járdákra, parkokba, mint egy erdőben, vagy egy vidéki zöld területen élő kutya lakóhelyén. Ezek a tárgyak gyorsan és könnyen okoznak sérülést, a seben keresztül pedig szintén a városi járdák szennyezettsége miatt, hamar alakulhat ki fertőzés, hólyag, gennyes seb. Ez pedig egyértelműen fájdalmat és nehézkes járást okoz a kutyának és el is fertőzödhetnek. Fontos tehát néha szemügyre venni a tappancsokat és a megfelelő ápolást nyújtani neki.

Mindent a talppárnákról

A puha, rugalmas talppárnák pigmentált bőrrétegekből állnak, alattuk zsírszövettel. Ez a zsírréteg szigeteli télen és nyáron is párnákat – egy ideig. Segítik fenntartani a kutyáknak az egyensúlyt, a stabilitást járás és állás közben. Nagyon fontos szerepük van tehát a kutyák életében és egészségében.

Így ápold

Az ápolást az ellenőrzéssel kezd, heti egy-két alkalommal nézd végig a párnák felületét és a lábujjak közötti részt. Ha valamilyen rendellenességgel – sebbel, hólyaggal, vágással – találkázunk, akkor kezeljük le fertőtlenítővel és sebkezelő, mancsápoló krémmel. Nyáron természetesen óvni kell a forró betontól, télen pedig a sózott járdáktól. Bár a kalasszikus sózást már sehol nem használják, a helyette forgalomban lévő apró kavicsok is okozhatnak mechanikai sérülést kutyánk tappancsán. A hidegben kiszáradhat a kutya tappancsa, ilyenkor érdemes hidratálni séta után, mert a szárazon hagyott, kirepedezett talppárna bizony komoly fertőzések melegágya lehet.

Mi az a betonit és miért jó vele mancsot ápolni

bentonit 15-20 millió évvel ezelőtt kitört vulkánok őstengerben leülepedett hamujából keletkezett
nemesagyag. Az agyagnak sokrétű, változatos állatgyógyászati, állatápolási felhasználása van, alkalmazható külsőleg és belsőleg egyaránt. A bentonit agyag rendkívüli tulajdonságai miatt bőrregeneráló, fájdalomcsillapító hatással rendelkezik. Nemcsak a mancsok ápolására kiváló, de az ízületi merevséget és a mozgásszervi panaszokat is csökkenti. Sebösszehúzó és hegesedés gyorsító hatása is van, valamint a bőrbetegségek gyógyításába is segíthet.