Hogyan előzd meg a fogkő kialakulását egyszerűen

A kutyáknak szerencsére nem szokott szuvas lenni a foguk és nem is lyukad ki. Nekik más probléma adódhat és ez a probléma sajnos komoly gondokhoz vezethet. A fogkő kialakulása szinte minden kutyánál megfigyelhető és az ezzel járó kellemetlen szájszag csak a legkisebb probléma, amit okoz. A fogkő idővel ínygyulladást, sorvadást és a fogak elvesztését is eredményezheti. Arról nem is beszélve, hogy a kutyának mindez egy fájdalmas folyamat, nem tud rágni és a kiegyensúlyozott táplálkozás is veszélybe kerül.

Rágás a kulcs

A kutyák imádnak rágcsálni és ez nem véletlen. Az élvezeten túl nagyon hasznos funkciókat tölt be a rágás, többek között eltávolítja a lepedéket és tisztán tartja a fogakat, valamint segít a fogkő kialakulásának megelőzésében. Nem mindegy azonban, hogy mit rág a kutya. Igyekezzünk természetes szárított rágcsákat kínálni neki. Örök kérdés és dilemma a csont etetés, mennyire hasznos, mennyire veszélyes. A nyers etetés követőinek például kötelező beiktatni a csontot az étrendbe, de vannak olyan orvosi vélemények is, mely szerint egy szerencsétlenül lenyelt csontdarab veszélyes lehet a kutya számára. Bármelyik csoportba is tartozol, egy velős csont például tökéletes rágcsa lehet anélkül, hogy a kutya meg tudná enni, vagy le tudná nyelni. Legalábbis én még nem láttam olyan kutyát, aki egy velős csontot ketté tudott volna harapni, az átlagos harapási erővel rendelkező kutyák csak szépen rágcsálják.

Természetes étrendkiegészítő

Egy másik szuper ötlet és bevált megoldás, ha egy 100% természetes alapanyagokból készült, alga alapú készítményt használsz étrend kiegészítőnek, mely nemcsak eltávolítja a már meglévő lerakódásokat (a kialakult fogkövet nem távolítja el), de nagyban segít megelőzni a fogkő kialakulását. Így elkerülhetitek mindazt a macerát, amit a fogkő eltávolítása jelent. Ilyen például az altatás, melyet egy idősödő kutyánál sem a gazdi sem az orvos nem kockáztat meg, ha nem muszáj.