Hogyan ismerd fel a hőguta jeleit és miként előzd meg

A hőséget mi, emberek is nehezen bírjuk. A nyári forróság megterheli a szervezetünket, pláne az idős és valamilyen akkut betegséggel rendelkező emberekét. A kutyák sincsenek ezzel másként. Sőt! Az ő szervezetük egy sokkal nehezebb és kötöttebb pályán mozog, ha a hőségről, hőleadásról van szó. A szervezet megfelelő hőmérsékleten „tartása” számukra nagyobb kihívás, mint nekünk embereknek.

Az emberek egész testükön, nagy felületen izzadnak, ezzel képesek hűteni a szervezetet. A folyadékot pedig belátásunk szerint tudjuk pótolni. A kutyák és a macskák azonban nem izzadnak, lihegéssel adják le a hőt és próbálják szabályozni a hőháztartásukat. Fajon belül is vannak érzékenyebb típusok, például a hosszú szőrű kutyák, vagy az elhízott egyedek. Fontos tudatosítani, hogy a saját hőérzetünket eszerint hasonlítsuk a kutyáéhoz. Ami nekünk még elviselhető, az számukra már lehet, hogy veszélyes és a szervezet számára kezelhetetlen. Ilyenkor pedig beáll a hőguta, ami akár halálhoz is vezethet.

Hogyan előzd meg?

A legelső szabály, hogy nyári hőségben ne indulj el nagy sétákra. Ne sportolj a 40 fokban kutyáddal, akkor sem, ha fiatal és tele van energiával. Napközben biztosíts a kutyádnak hűvös, árnyékos helyet és elegendő friss ivóvizet. Ha a lakás vagy a kert árnyéka nem lenne elég, szerezz be egy speciális hűsítő párnát, hűsítő kendőt. Ez biztonságosan, kényelmesen és kellemesen hűti kutyádat. EZT a kendőt például nem kell hűtőben tartani, egyszerűen csak vízbe mártod, majd a kutyára kötöd.  Egy hideg rágcsa, hűthető játék pedig szintén jól jöhet, hogy lekösse kutyád figyelmét és energiáját.

TIPP: Szerezd meg a hűsítő kendőt AJÁNDÉKBA!  Június hónapban L-es hűsítő kendőt küldünk ajándékba 20 000 Ft-os vásárlás felett! 

Nyáron még este is túl meleg lehet a kutyádnak. Ha séta közben azt látod, hogy túlságosan liheg vagy lassabban mozog, mindenképpen állj meg egy kis pihenőre az árnyékban. Fontos, hogy legyen nálad víz, amivel megitathatod és akár le is locsolhatod a fejét. Alapszabály, hogy egy percre sem hagyunk nyáron autóban kutyát. Még árnyékos helyen is extra gyorsan melegszik egy zárt autóban a levegő.

A legegyszerűbb módja, hogy megóvjuk kedvenceinket a kánikula káros hatásaitól, a legforróbb órákban hűvös helyen tartjuk őket. A lakásban, vagy egy árnyékos kertben. Mindig biztosítsunk számukra friss ivóvizet.

A hőguta jelei

Ha betartod a fenti óvintézkedéseket és folyamatosan figyeled kutyád viselkedését, elkerülheted a hőgutát. Azonban még ilyenkor is előfordulhat, hogy a kutya túlságosan felhevül és azonnal cselekedni kell. Ezekre a jelekre figyelj:

  • a lihegés felgyorsulása, megváltozása, hirtelen erősödése (A túlzott lihegés természetesen mást is jelenthet, és ne feledjük, hogy alapvetően a lihegés normális jelenség a kutyáknál. Azonban ha eltér a megszokottól a nyári hőségben,valószínűleg a túlmelegedés egyik első jele.)
  • a kutya nyála besűrűsödik, megvastagodik
  • a nyelv és az íny vörössé válik, akár meg is dagadhat
  • szédelgés, a mozgás koordinációjának megváltozása
  • hirtelen hasmenés, hányás
  • tág pupillák
  • felgyorsult szívverés
  • magas testhőmérséklet – 41°C már veszélyes!
  • ájulás, eszméletvesztés

Mit tegyél hőguta esetén

Haladéktalanul kezd meg a kutya hűtését, de ne sokkold a szervezetét jéghideg vízzel. Csavard be nedves törülközőbe, helyezd árnyékba, hűvös helyre. Ne erőltess vizet a szájába, mert félrenyelhet. Az ínyét és a száját próbáld meg bevizezni a kezeddel, vagy egy kis ronggyal. Ha hányást, szédelgést látsz és úgy látod, nem javul az állapota a hűtéstől, vidd orvoshoz, mert a baj akár komoly is lehet. A hőguta sajnos viszonylag gyors lefolyású, így ha nem cselekszünk időben, komoly problémát okozhat. Ezért nagyon fontos a megelőzés és a fokozott figyelem a nyári hőségben.

Cover: pixabay