Így nem lesz rémálom a szilveszter egy rettegő kutyának

Hamarosan újra itt a szilveszter, hamarosan egy csomó kutya újra ébren éli át leborzasztóbb rémálmait. A petárda durrogtatás és a tűzijátékok hangja sok kutyára borzasztóan rossz hatással van

A szilveszter egy igazi stressszfaktor háziállataink számára, a rendkívüli erejű zaj, a furcsa és ismeretlen durranások hamar kizökkentik a kutyákat és a cicákat is a megszokott rutinból. A békés környezet egyszerre csatamezővé válik, elviselhetetlen lesz a durrogás, a hangzavar és megtörténik a baj. A kutya pánikba esik és menekülőre fogja. Még az atombiztosnak hitt kerítésen is képesek ilyenkor keresztül menni.  A szilveszterkor elmenekült kutyák nagy része pedig már soha nem talál haza többet.

Készülj fel!

Ha tudod, hogy kutyád fél a tűzijátéktól és a petárdától, akkor mindenképpen készülj fel az estére. Ha ez az első szilveszter, amit együtt töltötök, akkor tudnod kell, hogy még a legnyugodtabb kutyák is képesek totálisan bepánikolni szilveszterkor. Először is tehát: maradj vele otthon. A kutya legyen biztonságos helyen, este már szigorúan csak pórázzal vigyük ki sétálni, éjszaka pedig ne mászkáljunk vele az utcán. Engedd be a házba, még akkor is, ha kinti kutya és tedd olyan helyiségbe, ahonnan nem tud elszaladni. Semmi esetre se hagyd egyedül, csak akkor, ha úgy látod, el akar vonulni és egyedül szeretne lenni, például a fürdőszobában.

Szabad simogatni, nyugtatgatni?

Elterjedt az a nézet, hogy a kutyát nem szabad simogatni és szeretgetni, amikor totálisan be van pánikolva, mert ezzel csak megerősítjük a viselkedését. Ez nem igaz. Ha látjuk, hogy fél és izgatott, simogassuk meg, próbáljuk megnyugtatni szavakkal, nyugtató hangsúllyal. Nem fogjuk megerősíteni félelmében, mert ezeket az érzelmeket nem lehet felerősíteni ilyen módon.

A megfelelő nyugtató szerek csodákra képesek

Ma már léteznek olyan nyugtató szerek, melyek természetes anyagok felhasználásával készültek és kiválóan nyugtatják a kutyákat.  Fontos tudni, hogy ezek nem orvosi nyugtató készítmények, bár súlyos pánikroham esetén érdemes konzultálni az állatorvossal, hogy javasolja-e nyugtató gyógyszer beadását. Léteznek azonban szelídebb megoldások is,  nyakörvek, párologtató készülékek, melyeknek semmilyen mellékhatása nincs, viszont kitűnően segítenek a megnyugtatásban.

Ezeket a szereket kutyáknak nálunk ITT találod, cicáknak pedig ITT, de ha lejjebb görgetsz ezen a felületen, összegyűjtve megtalálod mindent. Szerezd be már most, hogy még biztosan megkapjátok szilveszter előtt!