Így válaszd ki a számotokra legmegfelelőbb kullancs elleni készítményt

Gazdi legyen a talpán, aki kiismeri magát a kullancs-és bolhairtó szerek kavalkádjában. Nemcsak hatóanyagokból találunk több félét a piacon, hanem módszerből, készítmény fajtából is számos létezik már. Tabletta, spot-on vagy nyakörv? Illóolaj vagy kemikália? Rövid távú vagy hosszú távú? Kívülről vagy belülről?

Számos kérdés, melyekre a választ csak akkor találjuk meg, ha megismerjük mindegyiket. Működési mechanizmusukat, előnyüket, hátrányukat. Csak így tudjuk kiválasztani, hogy melyik készítmény passzol legjobban a kedvencünk habitusához, termetéhez, aktivitásához és nem utolsó sorban a gazdi szokásaihoz.

Kezdjük az alapoknál

Arról, hogy miért fontos a kullancsok elleni védekezés ITT írtunk korábban. A lényeg, hogy kutyánk/cicánk élete múlhat a megelőzésen és a megfelelő védekezésen. Fontos tudni, hogy az igazi és hatékony védelmet állatorvosi termékek tudják csak biztosítani. Kiegészítésként használhatunk illóolajokat, ultrahangos riasztókat, bio cseppeket, de ezek hatékonysága sajnos elmarad az állatorvosi termékektől. Ezeknek pedig három fő fajtájuk van, a tabletta, a spot-on (cseppek) és a nyakörv. Hogy melyik lesz a nyerő számotokra, ahhoz figyelembe kell venni a kutyád/cicád életkorát, életmódját, szőrzetét és lakóhelyét is. Nézzük sorra.

Tabletta

Néhány éve jelentek meg a szájon át adható kullancs-és parazita ellenes készítmények a piacon. Gyorsan népszerűek is lettek, hiszen egyszerű a használatuk és egyes készítmények még a szívféreggel szemben is védik kedvencünket.

Előnyök:

 • egyszerű a használatuk
 • a hatóanyag nem érintkezik a bőrrel így a környezetre (például kisgyermek) sem jelent veszélyt
 • általában tartós hatásúak, 4-12 héten át nyújtanak védelmet, mindezt egyetlen tabletta beadásával
 • ízesített tabletták is léteznek, így egyszerűen kézből megeszik a kedvencek.

Hátrányok:

 • az áruk kissé magas a többi készítményhez képest
 • nem repellens (távoltartó) hatású, tehát a kullancsnak, bolhának meg kell csípnie az állatot, ezután lép életbe a hatóanyag
 • állatorvosi recept szükséges a kiváltásához 

Spot-on

Az egyik legelterjedtebb és legnépszerűbb módszer. A cseppeket az állat bőrén kell szétoszlatni a gerinc vonal mentén, ahonnan gyorsan felszívódnak. Elsőre talán nehéznek tűnik ez a feladat, pláne egy izgága és hosszú szőrű kutyánál, de ha az állatorvos egyszer megmutatja a módszert, legközelebb már neked is menni fog.  Általában repellens hatással rendelkeznek, tehát távolt tartják az élősködőket az állattól. A legtöbb készítmény általában 4-5 hétig hatásos, utána újra kell csepegtetni.

FONTOS: nem mindegy, hogy kutyára vagy macskára keresel rácsepegtető készítményt. Egy kutyára való cseppet soha ne alkalmazz macskán mert az akár végzetes is lehet! Sok spot-on hatóanyaga a permetrin kifejezetten mérgező a macskák számára, akár halálhoz is vezethet. 

Előnyök:

 • gyorsan és könnyen használható
 • nagyon jó ár/érték arányban elérhetők már cseppek
 • a legtöbbjük repellens, tehát még azelőtt kifejti a hatását, hogy az állatot megcsípné a parazita
 • a készítmények többféle parazita ellen is védelmet nyújthatnak, mindig nézd meg pontosan a hatásukat
 • talán a legjobb választás a cicáknak a nehézkes tabletta beadás és a nyakörv elhagyásának fokozott kockázata miatt

Hátrányok:

 • a tablettához és a nyakörvhöz képest gyakrabban, általában havonta kell használni
 • nem tesz jót a rácsepegtetős készítményeknek, ha sokat fürdik vagy úszik az állat. A hatékonyság általában csökken ilyenkor. Akinek tehát rendszeresen úszik a kutyája nyáron,  annak érdemes másmilyen védekezési módszert alkalmaznia.

 

 A nyakörvek

A nyakörveknek két fajtáját különböztetjük meg, a zsíroldékony és a porzó nyakörveket. Utóbbiak miután érintkeznek a bőrrel folyamatosan oldják ki a hatóanyagot és fejti ki hatásukat, melyet a fürdés és fürdetés sem befolyásol túlzottan. A porzó nyakörvekről viszont használat közben egy olyan porréteg válik le, mely bevonja az állat testét, ehhez azonban szüksége van min. 1-2 napra a felhelyezést követően. Ha ezt a nyakörvet levesszük az állatról például fürdetés miatt, visszahelyezés után újra 1-2 napra lesz szükség, mire védelmet fog nyújtani.

Előnyök:

 • akár 6-8 hónapig is védelmet nyújt (termékenként változó)
 • egyes termékek a szúnyogot is távol tartják, így a szívféreggel szembeni védekezésben is segítenek

Hátrányok:

 • porzó nyakörvet ne válassz kisgyermekes családba
 • sajnos a nyakörvet elveszíthetik a kutyák játék vagy kirándulás közben, bár a záródásuk elég stabil
 • inkább rövid szőrű állatoknak javasolják, egy nagy bundán keresztül a hatóanyag nehézkesen jut el a bőrig
 • első ránézésre drágának tűnhetnek egyes termékek, de a hosszantartóságának köszönhetően az áruk abszolút kedvező

Fontos megkülönböztetni a készítményeket hatásuk szerint. Vannak irtószerek (ezek szabadforgalmú állatgyógyászati készítmények, sokkal szigorúbb engedélyezési eljáráson mennek keresztül), amelyek elpusztítják a külső élősködőket, és vannak riasztó szerek (távolságtartószerek), amelyek nem pusztítják el a bolha-kullancsot, azonban távol tartják őket Kedvencedtől. A kettő árban és hatékonysági kategóriában is jelentősen különbözik, ezért ár tekintetében is figyelembe kell venni a termék hatékonyságát.

Ha még mindig bizonytalan vagy, hogy melyik készítményt válaszd, beszélj állatorvosoddal és állítsatok fel egy komplett éves parazita ellenes védekezési tervet! A szükséges termékeket pedig akár ITT is meg tudod rendelni. Most számos akcióval várunk!

Cover: Unsplash