Jutalomfalatból is megárt a sok! Mit, mennyit és mikor? Mutatjuk!

A kutyák számára a pozitív megerősítés talán mindennél hasznosabb tanítási és oktatási módszer. A helyes viselkedésre adott azonnali jutalom megerősíti a kutyát helyes viselkedésében.

Kellő türelemmel és következetes reakciókkal eredményesen alakíthatjuk ki az együttélés szabályait. Továbbá a hibás viselkedéseket is korrigálhatunk. A hangsúly pedig a következetességen és az egyértelműségen van. Jutalmazni sokféle módon lehet a kutyákat. Hasznos és eredményes azonban csak akkor lesz a jutalmazás, ha azt nem nyakló nélkül, minden különösebb indok nélkül adjuk.

Mikor jutalmazzunk

Tanulási folyamat közben a gazdik kezében lévő egyik legfontosabb eszköz a jutalmazás. Tanulási folyamatnak nemcsak az engedelmességi tréningeket vagy kutyás sportokhoz kötődő szabályok elsajátítását nevezzük. Az együttélés szabályainak felállítása és megtanulása is tudatos és tervezett tanulási folyamat. Hova mehet a lakásban, hogyan és mikor kezdheti el az étkezést, mikor megyünk sétálni és hogyan sétálunk pórázon. Ezeket a határokat és viselkedési formákat is pozitív megerősítéssel tudjuk a legjobban megtanítani kutyánknak. Ezért fontos tudni és betartani azt a szabályt, hogy kutyánkat csak indokolt esetben jutalmazzuk. Csak úgy, az evés-adás kedvéért ne tömjük kutyánkat jutalomfalatokkal. Ezzel az egyik legfontosabb nevelési eszközt hatástalanítjuk, ami a kezünkben van. A jutalom tehát mindig egy helyes viselkedési formára, vagy egy teljesített feladat elvégzésére adott válasz legyen.

Mivel jutalmazzunk?

Tévhit, hogy csak finom falatokkal jutalmazhatjuk a kutyáinkat. A munkakutyáknál például a helyesen elvégzett feladatot általában egy kis labdázással, játékkal jutalmazzák. Ők például olyan sokat tréningeznek és dolgoznak, hogy nem lehet őket folyamatosan étellel jutalmazni. A kutyák azonban imádják a hasukat és megvesznek egy-egy finom falatért. Házi kis kedvenceinknek tehát nyugodtan adhatunk jutalomfalatokat tréning és tanulás közben. Azonban nem mindegy, hogy mit és mennyit.

A megfelelő jutalomfalat kiválasztása

Soha ne felejtsük el, hogy a jutalomfalat is bevitt plusz kalória és energia, amit a táplálás részének kell tekinteni. Fontos tehát, hogy a mennyiséget, a gyakoriságot és a speciális igényeket figyelembe véve válasszunk jutalomfalatot. Tréningezéshez könnyen adagolhat, apró szemű falatot válasszunk, hogy a kutyának ne kelljen sokáig rágni, ne essen ki a ritmusból. Otthoni vagy séta közbeni helyes viselkedéskor már lehet egy kis ropogtatni való a jutifalat, amit könnyen el tud rágni a kutya. A fogtisztító, szárított rágcsákat csak otthon, nyugodt környezetben adjuk nekik, hogy nyugodtan rágódhassanak rajtuk. Ilyenkor is végeztessünk egy feladatot a kutyával, például menjen a helyére, vagy üljön le. A helyes végrehajtás után jöhet a rágcsa.

Összetétel

A jutifalat kiválasztásánál vegyük figyelembe kutyánk speciális igényeit. Túlsúlyos vagy hízásra hajlamos kutyánál válasszunk alacsony zsírtartalmú falatokat. Gyenge emésztésű vagy allergiás kutyának válasszunk hipoallergén jutalmat. Mozgásszervi problémákkal küzdő kutyusoknak érdemes ízülettámogató jutalomfalatot adni. Ha kutyánknak speciális allergiája van, gondosan ellenőrizzük az összetételt. Egy nem kívánatos összetevő már kis adagban is okozhat kellemetlenséget. Idős kutyánál már nehezebben mehet a rágás, nekik puhább, könnyebben rágható finomságot válasszunk. Ugyanez vonatkozik a kölyökkutyákra is. Lehetőség szerint válasszunk természetes alapanyagokból készült termékeket mesterséges tartósítószerek és színezékek nélkül.

NE HAGYD KI – Most az összes Happy&Fit Superior, Professional és Professional Plus tápokhoz ajándékba küldünk egy Farkaskonyha szarvasos tréning jutalomfalatot. Klikk ide>>HAPPY&FIT AKCIÓK

Cover: unsplash