Kutyaruha. Divatos hóbort vagy szükséges védelem?

Gazdiként biztosan találkoztál már azzal a vicces mémmel, hogy mi lett a farkasból miután 2000 évvel ezelőtt odament az emberhez melegedni a tűz mellé. A kép bal oldalán egy farkas, a jobb oldalán pedig egy kötött ruhácskába öltöztetett, felmasnizott csivava. Bár a kép túlzóan ábrázolja a háziasítás végeredményét, valljuk be, a 21. század kutyái már merőben más életet élnek, mint őseik.

A kutyás társadalom egyik legvitatottabb kérdése a kutyaruha szükségessége. Egyre elfogadottabb ugyan, de a mai napig sokan vannak, akik a kutyaruhát felesleges hóbortnak tartják. Létjogosultsága és szükségessége azonban számos esetben bizonyított tény és ajánlás.  Természetesen ebben a kérdésben is át lehet esni a ló túloldalára. Vannak olyan hacukák, melyeknek már semmi köze nincs a kutyák valós szükségleteihez. Nézzük meg, mikor van szükség egy kutyának ruhára és mikor nincs.

A városi kutyák bizony fáznak télen

A városban élő kutyák egész évben nagyjából egyenletes hőmérsékletű lakásban élnek. Így nőnek fel, ehhez igazodnak biológiai folyamataik is. A téli szőrváltás sem olyan mértékű, mint egy kinti kutyánál. Nem növesztenek vastag bundát, hiszen nincs rá szükségük. A zsírszöveteik sem vastagszanak meg, mint kint élő társaiknak. Azonban télen, kemény mínuszokban is sétálnak. Bundájuk pedig egy idő után már nem elég vastag ahhoz, hogy melegítse a testüket.  A városi, főleg rövid szőrű kutyák bizony egy hideg téli napon egyszerűen fázni kezdenek. Ilyenkor pedig kifejezetten komfortos és szükséges számukra egy plusz védőréteg, egy kutyaruha vagy kutyakabát.

Mikor adjunk a kutyára ruhát?

A válasz nem túl bonyolult: amikor látjuk rajta, hogy fázik. Ezt pedig könnyedén észre lehet venni, főleg a rövid szőrű kutyáknál, pláne a vizsláknál. Drámaian képesek egész testükben remegni, egyértelmű jelzéseket küldve a gazdinak, hogy nem bírják a fagyos időjárást. Alapvetően fontos tudni, hogy a kistermetű kutyák hajlamosabbak a megfázásra. Őket kimondottan védeni kell a túl hideg időjárástól. Ugyanez vonatkozik a beteg, vagy idős, legyengült immunrendszerű kutyákra is.

Megfázás? Valós veszély

Bizony a kutyák is meg tudnak fázni, ha nem tudják megtartani a testük melegét. Nem lehet általánosan megmondani, hogy ez hány foknál történik meg. Függ a fajtajellegtől, a testalkattól, termettől, testsúlytól és az egyéni érzékenységtől is. Általánosan elmondhatjuk, hogy nagyjából 5-10 fok alatt hosszabb kinti tartózkodás esetén már javasolt a plusz védelem egy benti kutya számára.

Nem csak a hideg ellen védhet egy kutyakabát. A kutyasétáltatás esőben sem maradhat el. Egy vékony, vízálló kutya esőkabát kimondottan praktikus gazdinak és kutyának is. Megspóroljuk vele a hajszárítózás kényelmetlenségét, amitől nagyon sok kutya kimondottan fél.

Milyen ruhát válassz?

Az elsődleges szempont a kényelem és a funkcionalitás legyen. Igen, rengeteg cuki pulcsit és kabátot lehet már kapni, de ne hagyd, hogy elsősorban ez befolyásoljon.  A legfontosabb, hogy a kutya könnyen és biztonságosan tudjon benne mozogni, ne érezze magát kényelmetlenül benne. Fontos, hogy a dolgát mindenféle „igazgatás” nélkül el tudja végezni úgy, hogy a ruha ne szennyeződjön be. Ne legyen túl macerás a feladás és a levétel, ne okozzon a kutyának felesleges kényelmetlen perceket. A legjobb, ha a ruhát fel tudod próbálni vásárlás előtt és egy kicsit tudod járatni benne a kutyát. Az sem utolsó szempont, hogy könnyen kezelhető legyen, mosógépben ki tudd mosni és gyorsan száradjon. A jó választás titka tehát elsősorban a méret-és mozgáspróba!

A divatos szempontokra, a trendi színekre és mintákra pedig csak a fenti kritériumok teljesülése után fókuszálj! Így kutyád is boldog lesz a kabátjával és te is gyönyörködhetsz benne, hogy milyen csinos a kis négylábúd.