Minden, amit tudnod kell a kutyák otthoni fürdetéséről

A kutyák ápolásának talán a legkevésbé szabályokba és keretekbe szorítható területe a kutyák fürdetése. Míg abban mindenki egyetért, hogy a karmokat vágni kell, a füleket tisztítani kell folyamatosan, addig az otthoni rendszeres fürdetéssel kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Teljesen más szokások és kutyakozmetikai gyakorlat vonatkozik a kutyákra szőrtípusonként, fajtánként és méretenként. Ebben a cikkben az általános alapszabályokról, eszközökről és gyakorlati lépésekről lesz szó.

Minél ritkábban, annál jobb?

Egy kutya bundájának tisztán és rendezetten tartása nemcsak esztétikai szempontból fontos, hanem praktikus és elengedhetetlen az élősködők elleni védekezésben. A tisztán és rendezetten tartott bunda azonban nem elsősorban a fürdetések számától függ. Általános szabályként elmondható, hogy a kutyák samponos fürdetését a szükséges minimumra kell korlátozni. Azonban a gyakoriságnál sokkal fontosabb, hogy mivel fürdeted a kutyát. Az erős tisztító, zsíroldó vegyszerek – melyeket egyébként emberi kozmetikumokban is használnak – felborítják a kutyák bőrének mikroflóráját, kioldják belőle a szükséges zsírokat, a bőr pedig korpássá, szárazzá, viszketővé válhat.

Egy ilyen samponnal hiába fürdeted csak kéthavonta egyszer, nem teszel jót a kutyának. Ellenben egy természetes alapanyagokból álló, kíméletes, gyógynövényes készítménnyel akkor és olyan gyakran fürdetheted a kutyádat, amikor az szükséges. Ha nem történnek olyan balesetek, mint például sárban vagy ennél durvább dologban fetrengés, akkor elég egy-két havonta fürdetni a kutyát, ha szükségesnek tartod. Fontos azt is megjegyezni, hogy egy egészséges kutya bundája önmagában szép sűrű és fényes. Ezt még meg is támogathatod egy kis általános vitaminnal, lazacolajjal.

A büdös kutya nem biztos, hogy koszos

Amikor egy kutya szaga tartósan (napok óta) eltér a megszokottól és ezen a fürdetés sem segít, akkor ott nem a tisztasággal van gond. A kellemetlen, erős szagot a bőrön és a szőrön lévő baktériumok okozzák. Ezek normál esetben is ott vannak, a baj akkor van, ha felborul az egyensúlyuk. Ilyenkor bizony orvosi segítségre és általában gyógysamponos kezelésre lesz szükség. Ennek kiválasztását azonban minden esetben bízd állatorvosra.  Számos oka lehet annak, ha egy kutya kellemetlen szagot áraszt. Ételallergia, érzékenység, hormonális problémák. Fontos tehát, hogy mindenképpen vizsgáltassuk ki kutyánkat, ha tartósan kellemetlen szagot áraszt.

Ilyenkor nyáron, sok kutya fürdik természetes vizekben vagy medencékben. Elsősorban a tömött, sűrű, rövid szőrzetű kutyáknál érdemes figyelni arra, hogy rendesen kiszáradjon a bundájuk mielőtt nyugovóra térnek este. A nedves aljszőr szintén okozhatja a bőr törékeny baktérium egyensúlyának felborulását és tartósan kellemetlen szagokat.

Hogyan fürdessük otthon a kutyát

Mint a karom- és szemápoláshoz, a fürdetéshez is érdemes apránként hozzászoktatni kedvencünket. Ha sikerül az első pár alkalmat kellemes élménnyé tenned, mindkettőtök dolgát megkönnyíted a jövőben. Vegyük végig a szükséges eszközöket és a fürdetés lépéseit.

Amire szükséged lesz: egy megfelelő sampon, törülköző, jutalomfalat, játék, esetleg samponozó kefe, szivacs.

Kutya fürdetés

Alapvető szabály, hogy a kutyust folyamatosan dicsérjük és nyugtatjuk a fürdetés ideje alatt. Ha az első fürdetésnél megijed, vagy stresszel, ne erőltesd azonnal a zuhany alá. Fontos a fokozatosság, és a jó élmény megteremtése.

  1. Mielőtt beállítod a kádba, vagy a zuhany alá, fésüld ki alaposan a bundáját. Legyen csomómentes és az elhullott szőrszálak, aljszőrzet is legyen eltávolítva egy megfelelő fésűvel vagy kefével.
  2. Állítsd be a vizet megfelelő hőmérsékletűre és ezt ne a kutyán próbálgasd. Ne legyen túl meleg sem túl hideg, nagyjából a szobahőmérséklet lesz a megfelelő.
  3. Óvatosan vizezd be a szőrét a zuhanyrózsa segítségével, de csak a nyakáig!  A füleket és a szemeket ne a zuhany alatt tisztítsd! (A fülek és szemek helyes tisztításáról ITT írtunk). Jól áztasd át a szőrét vízzel.
  4. Ezután jöhet a sampon vagy szappan. A kezeddel vagy egy szappanozó kefe segítségével dörzsöld át mindenhol a kutyust, ne maradjon ki egy kis terület sem (kivéve fülek, szemek, fej). A kellemes, masszírozó mozdulatok meg is nyugtathatják a kutyát.
  5. Jöhet az öblítés! Bő vízzel, alaposan, ne maradjon sehol sampon vagy szappan maradvány.
  6. Amikor elzárod a vizet és a kutyus úgy érzi, hogy vége a procedúrának, nagy eséllyel meg fogja magát rázni és minden tiszta víz lesz körülötte. Ezt ügyesen meg tudod előzni, ha azonnal rárakod a törölközőt, mikor elzárod a vizet.
  7. Jöhet a szárítás, ha szükséges. Jól törölgesd át a kutya szőrét, ha pedig szükséges, használj hajszárítót, de csak a legalacsonyabb fokozaton és erősséggel.
  8. Utolsó simítások. Ha megszáradt a kutyus, fésüld át újra a szőrét, távolítsd el az esetleges gubancokat, csomókat és természetesen jutalmazd meg egy finom falattal.

VIZSLABOLT TIPP: Ne feledd, hogy most minden 20 000 Ft értékű vásárlás felett egy exkluzív, hímzett Vizslaboltos törölközőt küldünk ajándékba. A törölköző mérete 70×140 cm. Az akció 2022. július 18-tól július 31-ig, vagy a készlet erejéig tart! Ne maradj le róla!

(FIGYELEM! Az ajándék törölköző nem kerül automatikusan a kosaradba. A kosár nézetben az „ajándék kiválasztása” gombra kattintva tudod kiválasztani, amennyiben a kosaradban lévő termékek értéke meghaladja a 20 000 Ft-ot)

Borítókép: Pixabay