Négy jó tanács a kutyák ízületi problémáinak megelőzésére

A közepes-és nagytestű kutyák egyik leggyakoribb mozgásszervi problémája az ízületek valamilyen betegsége, de kis-és közepes testű kutyákat is érinthet ízületgyulladás, vagy egyéb ízülettel kapcsolatos betegség. Ma már azt is tudjuk, hogy bizonyos esetekben genetikailag kódolva van az ízületek megbetegedése egyes fajtákban. Mindezek ellenére sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük vagy késleltessük a panaszok megjelenését.

1. Már kölyökkorban figyelni kell rá

Fontos, hogy a kölyökkutyák koruknak és testméretüknek megfelelő, kiegyensúlyozott táplálást kapjanak. Egy jó minőségű kölyöktáp rendkívül sokat tehet az ízületek megfelelő fejlődéséért és egészségéért. A hangsúly a kiegyensúlyozott tápláláson van, hiszen az is probléma lehet, ha a kutya túl sok tápanyagot kap és hirtelen indul növekedésnek. Ez bizony ízületi problémákhoz vezethet felnőtt korára.

Oda kell figyelni arra is, hogy a kutya csak az életkorának megfelelő mozgást, gyakorlatokat végezzen. Nem szabad futtatni órákon át egy kölyökkutyát és rendszeres edzéseket sem szabad végezni vele. Ehhez minden esetben teljesen kifejlett szervezetre van szükség. Kölyökkorban kerülni kell a lépcsőztetést és a kocsiból ki-be ugrálását is (ez később, felnőttkorban sem ajánlott). Óvatosan bánjunk a labdás játékokkal is, hirtelen nagy ugrások, fékezések és fordulások kárt tehetnek a kölyökkutya ízületeiben.

2. Előzd meg a túlsúlyt

Akár csak az embereknél, a kutyáknál is számos gondot és problémát okozhat a túlsúly. A belgyógyászati és keringési betegségeken túl az ízületekre is kifejezetten rossz hatással vannak a plusz kilogrammok. Felnőtt korban is fontos tehát a kiegyensúlyozott táplálás és a rendszeres mozgás. Számítsd ki pontosan a kutya napi adagját, mértékkel bánj a finomságokkal és jutalomfalatokkal. A legtöbb kutya bármit megenne, de hidd el, egy túlsúlyos kutya akár éveket is veszthet egészséges életéből.

3. Kíméld az ízületeket, erősítsd táplálékkiegészítőkkel

A közepes-és nagytestű kutyák ízületeire akkor is oda kell figyelni, ha látszólag a kutyának semmi baja, sőt genetikailag sem kódolt az ízületi megbetegedése. Mielőtt hosszabb túrára, vagy futásra indultok, mindenképpen melegítsd be a kutya ízületeit is egy kényelmes sétával. Az autóból inkább vedd ki, vagy használj rámpát. A gyakori leugrás nagyon rossza hatással lehet a könyökízületekre. Labdázás helyett inkább játszatok kereső játékot. Dugd el valahova a kedvenc játékát és hagyd, hogy megkeresse. Így nemcsak fizikailag, de mentálisan is fárasztod, ez pedig kifejezetten ízületkímélő játék. Nyáron pedig úsztasd séta helyett, ahányszor csak alkalmad van rá. Egészítsd étrendjét valamilyen jó minőségű ízületerősítő, ízületvédő vitaminnal, táplálékkiegészítővel.

4. Fizioterápia, otthoni torna

Kutya fizioterapeutához nem csak betegség vagy rehabilitáció esetén érdemes elmenni. Sokat tehetsz az ízületi betegségek megelőzésének érdekében, ha már a kutya fiatal korától kezdve tornáztok otthon. Nem mindegy azonban, hogy milyen mozgásokat végeztetsz a kutyával. Érdemes egy szakértőhöz fordulni, aki összeállít nektek egy otthon is biztonságosan végezhető gyakorlatsort.

Cover fotó: unsplash