Német vizsla – a fáradhatatlan vadász [fajtaleírás]

Szeretjük azt hinni, hogy nemzeti kincsünk, a magyar vizsla a legeslegjobb vadászkutya a világon, azonban ez nem így van. A tények és a számok mást mutatnak. A világ legismertebb és legnépszerűbb vadászkutyájának a rövidszőrű német vizslát tartják.  A magyar vizsla tehetségén és hírnevén ez természetesen semmit sem csorbít.

Azt gondolnánk, hogy Németországban és Európa más országaiban fordul elő a leggyakrabban, de ez sem teljesen igaz. Egyes feltételezések szerint ugyanis az Egyesült Államokban van belőlük a legtöbb. A németek vizslája elképesztően tehetséges vadászkutya, valamint roppant kitartó és szívós. „Kemény” kutyának szokták nevezni. Ez nemcsak fizikai, hanem szellemi tulajdonságaira is vonatkozik.  Biztos és következetes gazdi szükséges ahhoz, hogy kihozza belőle a maximumot. Ugyanakkor a német vizslák ma már családi kedvencként is élik az életüket, tökéletes négylábú családtagként funkcionálva.

A német vizsla változatai

Az évek során a német vizslának négy változata alakult ki. Formájuk és tulajdonságaik nagyjából hasonlóak, a szembetűnő különbség a szőrzetnél figyelhető meg. A rövidszőrű változat mellett drótszőrű, hosszúszőrű és szálkásszőrű német vizslát is megkülönböztetünk.  A legnépszerűbb és legelterjedtebb fajta a rövidszőrű változat, különböző színárnyalatokban. Általában spriccelt vagy foltos, de egyre több „csoki” vizslával is lehet találkozni. Ezek a csoki barna vizslák úgy néznek ki, mint a magyar vizslák sötétbarnában. Ha egy meseszép színkombinációt szeretnénk látni vizslákból, csak egymás mellé kell ültetni egy magyar vizslát (zsemle), egy csoki német vizslát (sötétbarna) és egy weimari vizslát (ezüst).  Garantáltan nem marad szem szárazon a gyönyörűségtől! Na de kanyarodjunk vissza a német vizslákhoz és azok eredetéhez.

A rövidszőrű német vizsla eredete

A fajta az 1800-as években jött lére. Kifejlesztése nagyjából 1860-tól 1880-ig tartott. A németek szerettek volna egy mindenes vadászkutyát, ezért kezdték el nemesíteni és tökéletesíteni az ónémet vizslát. A fajta eredete mégsem teljesen egyértelmű, több elképzelés alakult ki róla. Egyesek szerint az olasz vizsla az őse, mások szerint a belga vadászkutyáé. Legvalószínűbbnek mégis a régi spanyol vizslát tartják ősének. A spanyol vizslákat először a Szent Hubertusz kutyákkal keresztezték, hogy a kutya jó csapázó legyen.

Ezután következett a mozgás finomítása, a könnyedség, gyorsaság, mozgékonyság valamint a jobb szimat megteremtése. Ehhez a pointer vérvonal keresztezését használták, mely az elegánsabb külső megjelenésre is hatással volt. A német vizsla legnagyobb tenyésztője Albrecht herceg volt. A „formának követnie kell a funkciót” hitvallás szerint próbálta megteremteni a tökéletes vadászkutyát. A század végére kialakult a rövidszőrű német vizsla, mely mezei és erdei munkára egyaránt alkalmas lett. Minden vizsla követelménynek megfelel, könnyen idomítható és jól dolgozik.  A német vizslát pedig azért tartják „kemény” kutyának, mert a vasfegyelemmel járó német idomítási módszert is kiválóan bírja mentálisan.

A drótszőrű német vizsla eredete

A drótszőrű német vizslát már a rövidszőrű alap fajtából tenyésztették ki. Azonban vérvonalában pudelpointert, drótszőrű griffont és airedale terriert is bevontak. A drótszőrű német vizsla bundája jóval masszívabb és strapabíróbb, mint a rövidszőrű változaté. Bár az elején nehezen akarták elismerni önálló fajtaként, Németországban ma már népszerűbbek, mint rövidszőrű társaik. Hazájában több mint 11000 bejegyzett tagja van a klubjának. Ezzel a számmal pedig a legnépszerűbb a vadászkutya klubok között.

A szálkásszőrű és a hosszúszőrű változatok eredete

A szálkásszőrű és drótos vizslákat durva szőrű német vizsláknak is nevezik. Mindkettő kifejlesztésénél az volt a cél, hogy jobban bírják a hideget és az időjárás viszontagságait, mint a rövid szőrűek. Közös ősük a szálkás szőrű francia vadászkutya volt (barbet).  Több kutyafajta keresztezéséből (rövidszőrű német vizsla, ónémet kopó, griffon, barbet) végül különböző szőrminőségű egyedek származtak. Ezek közül alakult ki a szálkásszőrű német vizsla szőrváltozata. Szőre hosszabb és puhább, mint a drótos változatnak. A hosszúszőrű változat sokkal kevésbé ismert. Feltehetően szetterek, spánielek és madarászebek keresztezéséből tenyésztették ki 1897-ben.

Német vizsla fajtastandard

Közepes-és nagytestű kutyák. A méretet a változat határozza meg. Testfelépítésük izmos, nemes, energikus. Fejük arányos a testtel, kissé nyújtott. A szemek és az orr színe általában barna, utóbbi harmonizál a szőr színével. Logó fülük van, de nem túl hosszúak. Állkapcsuk erőteljes, törzsük egyenes, mellkasuk pedig mély. Az egész kutya egy remekmű. Arányos, izmos és csodaszép. Farkukat sokáig kurtították, a legtöbb országban ez azonban már egyrészt tilos, másrészt nem elvárás. Általában 58-70 cm között mozognak, a súlyuk pedig 20-30 kg között van. Akár 15 évig is élhetnek, ami a közepes-és nagytestű kutyáknál igen magas kornak számít.

A német vizsla jelleme

A német vizslák egyik legfontosabb jellemzője, hogy fáradhatatlanok. Csak kifejezetten aktív gazdiknak ajánlott családi kedvencként. Nem szabad elfelejteni, hogy egy igen ügyes és kitartó vadászkutyáról van szó. Eredetét boncolgatva láthattuk, hogy milyen tudatos tenyésztés eredménye a mai német vizsla. A vérében van a feladat, a fegyelem, a vadászat, a munka. Első kutyának éppen ezért nem is ajánlott. Nagyon határozott és következetes nevelést igényelnek. Kiemelten fontos azonban, hogy a határozottság nem egyenlő a durvasággal.

A német vizslák személyisége kifejezetten önálló. Gyorsan tanulnak és kimagaslóan intelligensek. Mindemellett pedig általában nyugodtak és kiegyensúlyozottak. Ez például egy magyar vizsláról általánosságban nem biztos, hogy elmondható. A német vizsláknál borzasztóan fontos a kölyökkori szocializáció és a kistestű kutyákhoz való hozzászoktatás. Vadászösztönük ugyanis nagyon erős. Családtagként kifejezetten ragaszkodóak, feladatukat szenvedéllyel végzik. Ha családi kutyának választunk egy német vizslát, mindenképpen keressünk neki rendszeres elfoglaltságot. Mégpedig olyat, amely fizikailag és szellemileg is kihívás számára. Szinte bármilyen kutyás sport, apportírozás, mantrailing kiváló választás számukra.

A német vizslák ápolása

Viszonylag egyszerű az ápolásuk. A rövidszőrű egyedek bundájának semmilyen rendszeres ápolásra nincs szükségük. Természetesen a fürdetés javasolt, ha a bunda beszennyeződik. A szálkás-, illetve drótszőrű kutyusokat trimmelni kell évente néhányszor. A szemek és fülek tisztántartására is figyeljünk oda, illetve fontos a karmok rendszeres rövidítése. Álló helyzetben a karmok ne érjenek le a földre, mert az karomágy gyulladást, vagy csúnyán betört karmot is eredményezhet.

 A német vizslák táplálása

Alapvetően minden életkorban figyelembe kell venni az aktivitásukat és a testméretüket. Attól függően, hogy mennyit dolgozik vagy sportol a kutya, energiadús táplálékról kell gondoskodni. Kölyökkorban figyelni kell a mozgásszervek növekedésének támogatására, és a terhelés mértékére. Általában nem érzékeny emésztésű fajta, de természetesen ez egyedenként változhat. Felnőtt korban mindenképpen gondoskodni kell az ízületek támogatásáról. Válasszunk kifejezetten mozgékony, nagytestű kutyák számára készített táplálékkiegészítőt. A német vizslák alapvetően hosszú életű, vitális és egészséges kutyák.  Korábban sajnos gyakori betegségnek számított náluk a csípődiszplázia. Ez a betegség azonban mára nagyrészt kikopott a génállományból, a kötelező tenyésztői teszteknek köszönhetően.

Összegzés

Német vizsla nem való mindenkinek. Elképesztő aktivitása, energikussága és öntudata csak egy megfelelő gazda mellett tud érvényesülni és keretek között maradni. Ez a kutya akkor lesz kiegyensúlyozott és boldog, ha aktívan és tevékenyen élheti az életét. Fontos, hogy a gazdinak legyen ideje a megfelelő képzésre, sportra és hobbyra. Soha nem szabad szem elől téveszteni, hogy a német vizsla alapvetően vadászatra, vadász munkára született. Ez nem azt jelenti, hogy csak és kizárólag aktívan vadászva lehet boldog élete. Családi kutyaként is ki lehet belőle hozni a maximumot, ha megadjuk neki a szükséges időt és energiát. Megfelelő fizikai és szellemi tevékenységek mellett a német vizsla csodálatos, ragaszkodó és hűséges családtag lesz.