Szemek és fülek – a legérzékenyebb területek tisztítása

A kutyák szemei és fülei a legérzékenyebb területek közé tartoznak, ezért egyrészt fontos az ápolásuk, másrészt nagyon körültekintően kell bánni velük.

A heti ápolási rutinba mindenképpen érdemes beiktatni egy szem-és fül ellenőrzést és szükség esetén tisztítást, ápolást. Fajtánként nagyon eltérőek lehetnek az igények, így nem lehet általános szabályt felállítani arra, hogy mikor, mivel és milyen gyakran kell elvégezni ezeket a műveleteket. Mint minden esetben, érdemes kikérned állatorvosod, vagy kutyakozmetikusotok tanácsát is.

Kutyafülek

Tisztítás szempontjából érdemes külön foglalkozni a lógó és az álló fülekkel. A logó fülű kutyák esetében a fülkagylóban általában nincs nagy mennyiségű szőr, de ha van, akkor azt érdemes rendszeresen eltávolítani. A hallójárat az ő esetükben azonban sokkal kevésbé szellőzik, mint az álló fülű kutyáknál, így szükséges a gyakoribb karbantartás. A kutyák füle is zsírosodik, koszolódik, ennek pedig látható jele van. Tisztításhoz használj kimondottan kutyáknak készült fültisztító folyadékot. Csepegtesd egy vattapamacsra és alaposan tisztítsd át a kagylót.

Ne nyúlj mélyen a hallójáratba és ne használj fültisztító pálcikát, ezek veszélyesek lehetnek. Érdemes hetente, kéthetente egyszer elvégezni ezt a műveletet. Az álló fülű kutyáknál sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a fülben található szőrzetre. Ezt érdemes kutyakozmetikussal megfelelő méretűre vágatni, az otthoni pucolást pedig csak ezután végezni. A tisztítás módja ugyanaz, mint a lógó fülű kutyáknál.

Vészjelek: ha kutyád sokszor rázza a fejét, fülének furcsa szaga van és a cimpák kipirosodnak, akkor fordulj állatorvoshoz. A háttérben gyulladás, allergia, de súlyosabb esetben toklász befúródás is állhat.

Szemek

A füleknél talán még érzékenyebb téma a szemek tisztítása, karban tartása. Mindenek előtt szögezzük le, hogy alapesetben nem kell a kutyák szemeibe nyúlkálni, szépen tisztítják magukat könnyezéssel és váladék (csipa) ürítésével. Amikor a szemek ápolásáról beszélünk, alapvetően a szem környékének tisztításáról van szó. Kifejezetten kutyáknak készült szemkörnyék tisztító folyadékkal hetente, kéthetente érdemes áttörölni a szemek környékét higiéniai okokból. Ezzel sokat tehetsz különböző fertőzések megelőzésének érdekében is.

Fehér színű, többnyire kistestű kutyáknál a könnyezés és a könny elszíneződése okozhat problémát. A könnyben található porfirin nevű pigment ugyanis levegővel érintkezve barna színű lesz, ami a fehér bőrön szemmel látható nyomot hagy. Ezt könnyfoltnak is nevezzük, eltávolítására pedig egy speciális folyadék segítségével egyszerűen megoldható.

Vészjelek: ha sokat könnyezik a kutyád, vagy a váladék termelése megnövekedik, illetve ha a szemek kipirosodnak, fordulj állatorvoshoz. Ne kezdd el kamillával, vagy egyéb keverékkel öblögetni, csepegtetni a szemet, mert egyrészt nem tudhatod, hogy mi áll a háttérben, másrészt könnyen kiszáríthatod a szemet.