Tippek és tanácsok a kutyák téli ápolásához

A tél már itt toporog az ajtóban, egyre hűvösebbek az esték, egyre kevesebbszer látjuk a Napot. Az évszak változására a gazdiknak is készülniük kell. Fontos tudni, hogy télen mire kell odafigyelni kutyánk ápolásánál. Már most érdemes körülnézni otthon, és ellenőrizni, mit kell még beszereznünk, mielőtt leesik az első hó.

Hogyan ápoljam kutyám szőrét télen?

A kinti kutyák ilyenkor már elkezdik növeszteni téli szőrzetüket, amely megvédi őket a hidegtől – egy bizonyos szintig. A lakásban tartott kutyusok nagy része azonban nem növeszt téli szőrzetet, hiszen egész évben ugyanazon a hőmérsékleten él bent a lakásban. Fontos tehát, hogy védjük őket a hidegtől és annak lehetséges következményeitől. A gazdik például ilyenkor már kicsit tartanak attól, hogy fürdessék a kutyákat, mert félnek a megfázástól. Érdemes ilyenkor száraz samponra, vagy tisztító habra váltani. Ezek a készítmények hatékonyan és kíméletesen tisztítják a szőrzetet, mindezt víz és a megfázás lehetősége nélkül.  Ezen kívül nemcsak praktikus, de használata nagyon egyszerű és gyors.

Kell a kutyának kutyaruha, vagy kabát?

Nincs általános szabály arra, hogy mikor és milyen kutyáknak ajánlott télen a kutyakabát viselete. A lakásban tartott rövid szőrű kutyák számára azonban mindenképpen ajánlott a hidegben, hosszú séták idejére egy plusz védőréteg. A kutyaruha vagy kutyakabát használatakor mindig figyeljünk arra, hogy ne legyen tartósan nedves ruha a kutyán. Ha a hóban, latyakban vizes lesz a mellkas/has rész, az megfázáshoz vezethet. Amint hazaérünk, vegyük le és szárítsuk meg a kutya szőrét.

A mancsápolás fontossága

A legnagyobb veszélyt a kutyákra télen a jeges járdák és a csúszásmentesítéshez használatos eszközök/szerek jelentik. Ahogy nyáron a forró beton jelenti a veszélyt, úgy télen a jég, a hideg, a hó és a felsózott járdák. Bár a kutyák mancsát ellenálló és vastag, rugalmas bőr fedi, ilyenkor szükségük van extra támogatásra. Szánjunk egy kis időt és energiát tehát a megelőzésre. Séta előtt és séta után érdemes mancsápoló krémet használni. Ezzel adunk egy kis plusz hidratálást a mancsnak, amitől sokkal ellenállóbb lesz. Ha esetleg mégis előfordul valamilyen hámsérülés, akkor fújjuk be gyógyhatású sebspray-vel és használjuk intenzívebben a mancsápolót. A mancssérülések nehezen gyógyulnak és kellemetlenek. Korlátozzák a kutyát a szabad mozgásban, könnyen elfertőzödhetnek és egy kis repedésből akár komolyabb baj is lehet. Ezért nagyon fontos a megelőzés és a megfelelő ápolás.

Séta, napi rutin, felmelegedés

Amikor beköszönt a hideg, érdemes átalakítani a napi rutint. Inkább gyakrabban és rövidebb időre menjünk sétálni. A kinti kutyáknak pedig mindenképpen biztosítsunk meleg helyet. Főleg idős kutyáknál fontos, hogy védjük az ízületeket a hidegtől a rövidebb sétákkal és rövid kint léttel. Érdemes ilyenkor extra támogatást bevetni az ízületeknek például egy ízületi spray formájában, mely helyi fájdalomcsillapító hatásával azonnal enyhülést nyújt kedvencünknek.

Figyeljünk arra is, hogy annak érdekében, hogy felmelegedjen, egy kutya akár képes meg is égetni magát. Ha a házban, vagy a lakásban forró felületű fűtőtest van (pl. vaskályha, cserépkályha) mindenképpen tartsuk távol tőle a kutyát és ne engedjük a közvetlen közelébe.

Borítókép: Marcus Löfvenberg on Unsplash