[VIDEO] A mantrailing az egyik legjobb dolog, ami a vizsláddal történhet

A mantrailing nem csak életmentés és hivatás, hanem hobby és kutyás sport is egyben. De mi is az a mantrailing pontosan? A nyomkövetés egy speciális formája, melynek során a kutya ugyan pórázon van, de szabadon, kényszer nélkül követheti a nyomot.

A mantrailinget, magyarul személykövetést a kutya a saját módján tudja végezni egy szagminta alapján, a levegőben vagy a talajon lévő szagot követve keresi meg az eltűnt személyt. Janovszky Gergely, a K9 Keresőkutyás Egyesület elnöke szerint, aki elkezdi a mantrailinget kutyájával, valószínűleg gyorsan függő lesz. Ez egy szenvedély, egy életérzés, egy különleges kötődés és közös munka kutyánkkal. Ami pedig a legjobb az egészben, hogy nagyjából bárki bármilyen kutyával elkezdheti. Gergőt most arról is kérdeztük, hogy miért kifejezetten jó sport a mantrailing egy városi vizslának.

Mely kutyafajták teljesítenek a legjobban a mantrailing-ben? A vizslák valóban nagyon élvezik ezt a fajta munkát?

Általában az angol vérebet tartják ebben a legjobbnak, de szinte minden vadász-vagy juhászkutya nagyon ügyesen tud nyomot keresni. A vizslák például kifejezetten jók benne. Nekik a vérükben van a keresés szenvedélye, imádnak szimatolni, a gazdival közösen, de mégis önállóan dolgozni. Ők erre lettek kitalálva! A mai világunkban az eredetileg vadászatnál alkalmazott vizslák nagy része nem lát el ilyen feladatokat, azonban hű társainkban, családtagjainkban megvan minden adottság az ilyen tevékenységekhez. Emiatt van nagy szerepe a mantrailingnek is, ahol ezeket a képességeket és energiákat egy fantasztikus közös sporton keresztül le tudjuk vezetni. Csodás élmény látni a kutyákat, mennyire élvezik a keresőmunkát, és milyen odaadással dolgoznak!

A mantrailing során nemcsak a kutya ösztöneinek előhívásáról, szellemi-és fizikai lefárasztásáról van szó, hanem akár viselkedési problémákat is lehet vele korrigálni. Ez igaz?

Igen, a bizonytalan kutyákat magabiztosabbá tudjuk tenni, számos érdekes élethelyzettel és kihívással ismertetjük meg őket, és segítjük át őket ezeken a szimatolás által okozott kedvező idegállapotnak köszönhetően, valamint a keresett személytől kapott jutalmazáson keresztül. Megfelelő feladatokkal a pörgő kutyákat optimális állapotba hozzuk, ez pedig pozitívan fejleszti a problémamegoldó képességüket, önállóságukat, és egyben a gazdival való kapcsolatot is. Ezen a videón tökéletesen látszik, hogy milyen felszabadultak, boldogok és persze ügyesek a mantrailinges vizsláink.

Milyen eredményeket érnek el a vizslák a mantrailingben?

Nemzetközi és hazai szinten is számos, különböző fajtájú vizsla nyújt mind a sportban, mind pedig szolgálati és mentőkutyás vonalon kimagasló teljesítményt. Az első lépésektől fogva, megfelelő tréninggel a vizslák nagyon fogékonyak a mantrailingre, és kitartó, magabiztos keresőmunkára képesek ezen a területen is.

Hogyan vágjon bele egy gazdi, miként zajlik a tréning és milyen tanfolyamokon kell részt venni?

Teljesen kezdők egy kiscsoportos Mantrailing Tanfolyam elvégzése után tudnak folyamatos edzésekre járni hozzánk a Mantrailing Klubba. Később a K9 Mantrailing vizsgarendszerében tudják megméretni magukat. Emellett tartunk 1 napos Mantrailing Workshopokat, valamint tavasszal és ősszel négynapos táborokat is a Balatonnál. Fontos, hogy az első években felügyelet mellett gyakoroljuk a mantrailinget kutyánkkal és kövessük a vizsgarendszert, mely több fázisból áll.

Szerinted miért szeretik ennyire a vizslák a mantrailinget?

Egy átlag családi kutyának mindig megmondják, hogy mit tegyen, sokszor kell visszafognia ösztönét. Például sokszor nem tud olyan hosszasan szaglászni és nyomot követni, ameddig szeretne. A mantrailing során a kutyák tulajdonképpen azt csinálják, amit a legjobban szeretnek, mindezt szabadon, mégis együttműködve a gazdival. Egy kicsit visszakapják a szabadságukat és ezt a gazdinak is felemelő érzés látni.

Ha kedvet kaptál a mantrailinghez a K9 Keresőkutyás Egyesület honlapján minden fontos információt megtalálsz az ország több pontján zajló képzésekről, és még többet olvashatsz a erről a kutyás tevékenységről.

https://k9-keresokutya.hu